Żyj w zgodzie z naturą!

Współcześnie coraz częściej mówi się o negatywnym wpływie człowieka na środowisko naturalne. Dodatkowo wzrastająca świadomość społeczna sprawia, że konwencjonalne metody uprawy warzyw i owoców ustępują na rzecz produkcji ekologicznej. Ludzie sięgają po żywność ekologiczną, ponieważ ma ona lepsze walory smakowe i odżywcze, oraz niejednokrotnie właściwości prozdrowotne.

Stwórz własne gospodarstwo ekologiczne

Zarówno rolnictwo, jak i ogrodnictwo musi spełniać pewne warunki, określone w prawie unijnym, aby można było je nazywać ekologicznym. Dotyczy to nie tylko metody uprawy, ale i prawidłowego oznakowania żywności. W gospodarstwach ekologicznych stosuje się jedynie naturalne nawozy, tj. obornik, kompost lub nawozy zielone. Można używać także nawozów uzupełniających w postaci mielonych skał, odpadów powstałych z użytkowania gospodarstwa lub osadów z naturalnych zbiorników wodnych. Ogrodnictwo i rolnictwo ekologiczne wymaga także odchwaszczania bez użycia chemicznych środków. W przypadku rolnictwa odbywa się to w sposób mechaniczny, natomiast w ogrodnictwie dopuszczalne jest odchwaszczanie ręczne. Decydując się na uprawę ekologiczną należy także dobrać odpowiednią odmianę lub gatunek. W tym celu należy zwrócić uwagę na odporność na choroby lub szkodniki, plenność, wymagania glebowe i klimatyczne, oraz wytrzymałość na mróz. Jeśli chodzi o uprawę owoców pestkowych wybiera się owoce o niskiej podatności na pękanie.

Wpływ produkcji ekologicznej na jakość warzyw i owoców

Ogrodnictwo i rolnictwo ekologiczne wywiera bardzo duży wpływ na jakość żywności. Uzyskane owoce i warzywa cechują się lepszymi właściwościami zdrowotnymi i sensorycznymi. Charakteryzuje je lepszy smak, zapach i głębsza słodycz. Podczas przechowywania w zimie ekologiczne warzywa i owoce wolniej ulegają procesom psucia. Ponadto żywność ekologiczna zawiera mniej pestycydów, azotanów i azotynów, przy jednoczesnym wzroście zawartości witaminy C, witamin z grupy B, niezbędnych aminokwasów i cukrów, magnezu, żelaza i fosforu.